Receptek
Borleves
Hozzávalók
- 4 db alma
- 2 dl rozébor
- 5 dkg cukor
- 2 evőkanál méz
- 5 szem szegfűszeg
- 1 rúd vanília
- csipet só
- 2 dl főzőtejszín
- 1 citrom héja reszelve
- sok vagyis 8-10 dkg kimagozott aszalt szilva
Elkészítés
Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk és felkockázzuk. Feltesszük egy edénybe a borral, cukorral, mézzel és a sóval. A szegfűszeget és a fahéjat teatojásba vagy gézlapba tegyük bele, hogy könnyebben eltávolíthassuk. Annyi vizet teszünk rá hogy vagy egy ujjnyira ellepje. Ha megpuhult az az almánk, összeturmixoljuk, beleöntjük a tejszínt és a reszelt citrom héját és újra forraljuk. Ha levettük a tűzről a szilvákat beleszórjuk és pihentetjük.
Tálaláskor tejszínnel díszíthetjük.

Nagymama perece
Hozzávalók
- 40 dkg liszt
- 30 dkg margarin
- 2-3 dkg tejben felfuttatott élesztő
- tejföl – szükség szerint
- 1 tojás sárgája a kenéshez és só, köménymag vagy szezám mag a tetejére
Elkészítés
Az összegyúrt tésztát 4-5 mm vastagra lapítjuk.
Perec kiszúróval formázzuk majd a tojás sárgájával kenjük be. A kömény vagy a szezámmag a tetejére szórva kissé belenyomjuk.
180 C-os sütőben negyed óra alatt kész.
