Tüske Rozé 2022
Könnyű és elegáns provence-i stílusú rozé, vidám illattal és ízzel. Kékfrankosból, Merlotból és Pinot noir-ból készült, azonnali léelválasztással. A frissesség megőrzése végett a fogyásnak megfelelő gyakorisággal palackozva.
Panni Siller 2022
Panni a Tüske lánya volt. Beleszületett a parasztgazdaságba és segített ahol tudott.
Fajtaösszetétel: Kékfrankos, Merlot, Kadarka.
Egy-két napos lehűtés és 15 C–on való hideg áztatás utáni pár napos héjon erjedés után léelválasztás történik, majd folyamatosan hűtve lassan kierjed szárazra. Az erjedés végére a spontán almasavbomlás is lezajlik, az itt képződött tejsav szépen lekerekíti a korty végét.
Szekszárdi „harmados” Kadarka 2021
Részben az Iván-völgyi 2006-os telepítésű ültetvényből, részben a Kerékhegyen 2010-ben telepített - (régi hagyományos ültetvényről származó szaporítóanyagot felhasználva) - alacsony kordonról származó szőlő nyílt kádban erjedt, azt követő tartályos érlelés után lett palackozva.
Szekszárdi Bikavér 2017
Alapja és meghatározó része a Baranya-völgyi Kékfrankos (50%) és Kadarka (10%) Kerékhegyről. Ez egészül ki Cabernet Franc-nal (20%) és Merlot-val (20%). Az alapborokat a Kadarka kivételével 5 hl-es többedik töltésű fahordóban érlelődik egy évig. Összeállítás után pár hónapra visszakerül 12 hl-es hordókba, hogy a fajták érjenek.
„Menek” Kékfrankos Baranyavölgyből 2018
A valamikor a kilencvenes években az első rendszeresen nálam dolgozó férfi volt István. Ő ragadvány neve volt a Menek, amikor hívták dolgozni a megyek szót így mondta. Egy öreg biciklivel járt, felakasztva rá egy kapa.
Az évjáratból kifolyólag egy átlagnál vastagabb, szilvás jellegű bor. Egy 12 hl-es magyar tölgy hordóban érlelődött 14 hónapot.
Merlot 125A 2019
A Malomoldali tábla vastagabb termőrétegű alján október elejei szürettel készül tradicionálisan, a teljes mennyiség fél esztendős hordós érlelésével. Barátságos, laza Merlot.
Merlot 5BB 2017
Ez egy késői szürettel 22-23 C0-on erjesztett Merlot. A tétel kisebbik része egy-másfél esztendőig érlelődik másod-harmadtöltésű 5 hl-es fahordóban. Ezzel a borászati technológiával sikerül megőrizni az elsődleges (számomra málnára emlékeztető) ízeket. Tömény-erőteljes ízek és az ezzel együtt járó némileg emelkedettebb alkohol jellemzi.
Cabernet Franc baranyavölgyi dűlőből 2018
Október végén szüreteltük egy palack/tőke termés mennyiséggel. 5 és 12 hl-es idősebb fahordóban érleltük másfél évet. 2020 nyár végén került palackba.
Intenzív illat és áfonya-szeder íz jellemzi, amit némi dohány egészített ki a érlelés végére.
„Annus” Cabernet sauvignon 2018
A Tüske felesége volt Annus. Már hajlott hátú parasztasszonyként ismertem meg. Gyakran emlegette, hogy egy rendes szekszárdi szőlősgazda minden hetivásárkor kapálja meg a szőlejét.
A bor a hidaspetrei ültetvény első termése. Másfél évet érett egy 12 hl-es amerikai tölgy hordóban, valamint egy 5 hl-es öreg hordóban.
Komoly megjelenésű palackba töltöttük 2020 nyarán.