Ültetvények

Iván-völgy

Kis, alig félholdas darab a déli lejtő közepe táján. A terület két vége keletre illetve nyugatra lejt. Talaja kopott lösz, vízmegőrző képessége gyenge. A Nagy Szekszárdi Kadarka Kísérlet egyik típusát, a Virághegyit telepítettem ide.

Térkép megnyitása

Baranya-völgy

A csatári vízgyűjtő nyugati végén egy két kilométer átmérőjű, szinte katlan alakú völgy.

Ahogy a város felől közelítjük, szinte alig vesszük észre a szintemelkedést. Ennek köszönhető, hogy a nyolcvanas évek jelentős fagykárai (1987-87 telén) ezt a területet szinte teljesen érintetlenül hagyták. Ennél nagyobb a jelentősége, hogy a kora őszi lombhullást okozó fagyok sem érnek ide fel, mintegy a borvidék más részeihez képest mintegy 20-30 nappal meghosszabbítva a vegetációs időt. Ennek a völgynek a dél-délnyugati oldalán tudtam a kilencvenes évek végén, a kétezres évek elején három, átlagosan egy hold nagyságú területet venni. 1999-2002 közt Cabernet Franc-t ültettem, hektáronként 4200 tőszámmal.

A szemközti, keletre néző domboldalon található a Baranya-völgyi Kékfrankost termő terület.

Térkép megnyitása

Kerékhegy

A környék legmagasabb pontja a maga 258 m tengerszint feletti magasságával.

Alig egy holdas keleti lejtésű, kopott löszös dombtető némi vörös agyag folttal. Alacsony tápanyagszint jellemzi, állandó a levegőmozgás, ami megfelelő a kadarkának.

Térkép megnyitása

Hidaspetre

Zárt, belső völgy, keleti fekvéssel. Merlot, Kékfrankos és Cabernet Sauvignon terem itt.

Térkép megnyitása

Malomoldal

Két és fél ha hasznosítható terület, négy terasz, az alsó kétharmada nagyobbrészt barna erdőtalaj - lösz alapon. A teljes területre Merlot került 2001-ben.

Térkép megnyitása

Leányvári ültetvény

A mezőföld déli csücske, rendkívül vastag termőrétegű, széljárta, fennsík jellegű, 141 m magasan fekvő terület. 2003-ban 1,3 ha Kékfrankost ültettem, 4200 tő/ha ültetvénysűrűséggel, középmagas művelésmóddal. A termesztési cél akkor is, és most is elsődlegesen rozé, illetve könnyebb vörös bor.

Térkép megnyitása

Halmai Csaba
7100 Szekszárd, Sárköz u. 31.
(+36) 30 215 8774
halmai[KUKAC]tuskepince.hu